De Hongaarse keuken laat zich kenmerken door vullende en kruidige "boeren" gerechten, denk hierbij aan soepen, stoofpotten en gebak. Hierbij vervult de paprika een belangrijke rol in de culinaire tradities van Hongarije, deze groente word op tal van manieren gebruikt. Hiernaast zijn ook uien, tomaten, zure room en vooral vlees zeer kenmerkend in de Hongaarse keuken.

De Hongaarse culinaire tradities verschillen enorm binnen de grenzen. De culinaire rivaliteit tussen de verschillende regio's zorgt voor een brede diversiteit in de verschillende gerechten. Zo worden dezelfde gerechten in een andere regio vaak heel anders bereid. Het is ook niet ongebruikelijk dat er vele uren per dag aan de gerechten wordt besteed omdat de keuken zo'n belangrijke rol vervult. De Hongaarse keuken is daarom ook de grootste trots van Hongarije.

Langosh uithang bord.

Goulash

Goulash ("gulyas" of "gulyasleves") is ongetwijfeld het meest bekende Hongaarse gerecht. Veel mensen denken dat goulash lijkt op een stoofvlees gerecht maar echte goulash is een soep ("leves"). De basis ingrediënten zijn vlees van rund, kalf of varken, ui en paprika. Deze worden gesudderd in de boter of olie maar ook wel in varkensreuzel.

Goulash

Porkolt

Porkolt ("Pörkölt"), onder deze benaming vallen alle Hongaarse stoofschotels. Er is er niet een hetzelfde want iedere Hongaarse kok heeft een eigen recept. De basis ingrediënten zijn vlees, kip rund of varkensvlees en het gerecht wordt soms ook gecombineerd met verschillende soorten vlees. Deze stoofschotels worden doorgaands gegeten met rijst, aardappelen of pasta.

Porkolt

Kaposta

Kaposta ("káposzta") is een zeer zwaar gerecht. In Hongarije en veel andere Oost-Europese landen worden er ongesneden witte (zuur) kolen op de markten verkocht. Hiermee word in Hongarije deze stevige wintermaaltijd bereidt. Deze kool word gevuld met gehakt en ook hier worden weer diverse kruiden gebruikt, onder andere de echte Hongaarse paprika poeder. Ook pepers, knoflook en uien mogen hier niet ontbreken. Omdat kaposta zo'n stevig en vaak ook scherp gerecht is wordt dit geserveerd met brood en zure room. In Hongarije wordt dit gezien als een zeer feestelijk gerecht en in vele huishoudens geserveerd tijdens de kerstdagen.

Kaposta

Rantott hus

Rantott hus ("rántott hús") ofwel gepaneerd vlees is ook een gerecht waar de Hongaren in uitblinken. Dun gesneden lapjes met vlees ingerold met diverse soorten paneermeel. Deze luxe "schnitzels" kunnen worden gevuld met kaas, ham en spek wat dan weer lijkt op een cordon blue. Verder worden ook kaas, champignons en bloemkolen gepaneerd wat als snack of bijgerecht geserveerd word. De vlees- en kaas varianten kunnen ook op brood geserveerd worden.

rantott hus

Langos

Langos ("lángos") is een populaire hartige Hongaarse snack van gefrituurd deeg. Deze wordt doorgaans warm gegeten en traditioneel alleen ingesmeerd met verse knoflook of knoflook olie. Veel verschillende variaties zijn mogelijk, zo kan de langos belegd worden met zure room, kaas, knoflook olie of andere ingrediënten zoals ham, spek of worst. De geur tijdens het bereiden doet denken aan oliebollen maar het gaat hier om een hartig gerecht doorgaans met een "bite" van knoflook.

Langos

Hongaarse schotel

Ook voor salades en een uitgebreid assortiment aan Hongaarse hapjes kunt u terrecht bij Tundi's Keuken. Een kleine greep uit onze luxe Hongaarse hapjes zijn gevulde champignon en kip, hongaars gekruide gehakt balletjes en gepanneerde lekkernijen. Ook is er een ruime keuze voor salades zoals francia salade en aardappel salade. Alle salades en hapjes zijn "home made" met kenmerkende Hongaarse kruiden en ingredienten. Onze Hongaarse schotels zijn mooi en decoratief opgemaakt en perfect voor een lunch, koud buffet of gewoon heerlijke hapjes voor in de avond.

Hongaarse schotel

Palacsinta

Pannenkoeken ("palacsinta") op zijn Hongaars zijn een ware beleving. Er zijn vele honderden manieren om deze te serveren, denk aan Hongaarse roomkwark, chocola, hazelnoten en verse confituren. De meest bekende variant is van een beroemd restaurant Gundel in Budapest, deze palacsinta word gevuld met Hazelnoten créme, overgoten met chocolade saus waarna deze geflambeerd wordt.

pannenkoeken

Kokos balletjes

Kokos balletjes ("Kokusz Goylo") zijn smeuïge balletjes met een chocolade en rum smaak waarna deze ingerold worden in kokos schaafsel. Naast deze specifieke smaak kunnen wij eindeloos combineren met smaken en kleuren , denkt u hierbij aan witte exemplaren met witte chocolade tot rode met aarbeien smaak. Deze balletjes zien er altijd zeer feestelijk uit en zijn prima geschikt als nagerecht of zoetigheid bij de thee of koffie.

Hongaarse langos